Étrend 

 

Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és
Colitis betegek számára

A Crohn- és Colitis betegség fellángolása, súlyossága étrend szempontjából 5 szakaszra bontható.
Egyéni tolerancia függvénye, hogy a beteg bél a különböző szakaszok során mit bír el és milyen
időközönként lehet továbblépni. Az összeállítás célja az, hogy segítsünk a Crohn- és Colitis betegek
diétás étrendjének összeállításában.
Fontos szabálynak kell tekinteni, hogy az étrend mindig a beteg aktuális állapotához igazodjék!
Heveny szakaszban legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel
parenterálisan (az emésztőrendszer megkerülésével), majd az elemi diéta alkalmazásával történjék.
Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozognak.
Kerülni kell a zsíros, olajos, magos, durva rostos élelmiszereket és előnyben kell részesíteni a
pektinben (vízben oldódó rostok) gazdag élelmiszereket, szénhidrátokat. A pektin gátolja a zsírok és a
koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint közvetett úton a májban
történő koleszterinképződést, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében, illetve
diétás kezelésében is fontos szerepe van, mert csökkenti a hasmenést. Egy „dugót” képez. Fontos
hatása még a vastagbélben a rákkeltő anyagok megkötése, s ezáltal távozásuk felgyorsítása.
Az étrend célja:
- az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
- az energia- és tápanyaghiány pótlása
- a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres
dúsítással)
Az étrend lényege:
- energia- és fehérjegazdag
- zsírszegény
- durvarost mentes
- gyakori kis étkezések
- tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
- natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére) (egyszerű cukrok: répacukor,
nádcukor, méz; és az ezekkel készült ételeket kell kerülni)

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
- a beteg állapotát
- egyéni érzékenységét
- ízlését
Az étrend jellemzői:
Energiaszükséglet: 35-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva.
Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva.
Zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a
felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel.
Szénhidrátszükséglet: 6-8 g/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény
(akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor) míg az összetett
szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi felsorolásnak
megfelelően)
Tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miatt 2
Vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D,
E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető.
Oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt.
Élelmi rostok: vízoldékony élelmi rostok növelése (alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa), nem
vízoldékony (durva rostok) formáinak csökkentése, különösen szűkület esetén.
Fűszerek: erős, izgató fűszerek mellőzése.
Egyén tűrőképesség: nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképességek miatt a beteg tápláléktoleranciájának
ismerete és figyelembe vétele.

Enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem
biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, szonda segítségével (enterális) vagy az emésztőrendszer
megkerülésével (parenterális) táplálásra van szükség.
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben,
sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata.
Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy
saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával
való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.

Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság,
az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Általános érvényű szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk
az étrendből. Ezek: bors, csípős paprika, torma, mustár, hagyma, fokhagyma, alkoholos italok.
Kerüljük a nagy mennyiségű durva rostot (vízben nem oldódó rostot) tartalmazó zöldségféléket
(káposztafélék, száraz hüvelyesek), a tömény édességeket (méz, jam, lekvár, tejcsokoládék,
desszertek, cukorkák), és a sok cukorral készülő ételeket.
Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően lehet fogyasztani. Akut időszakban a tejet jobb
kihagyni. Amennyiben laktóz intolerancia áll fenn (sajnos nagyon gyakori), érdemes külön gondot
fordítani rá.
Hasmenéses időszakban ajánlottak a nyáklevesek (zabnyák, rizsnyák), az almapüré, főtt sárgarépa,
banán, vizes kakaó, erősre főzött tea, pirítós, étcsokoládé.
Panaszmentes időszakban is legyen az étrend durva rost szegény, csípős fűszermentes, zsírszegény.
Ízesítéshez használhatunk zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, bazsalikom,
rozmaring, kakukkfű, borsikafű, oregano, majoranna, zsálya, stb.
Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston
sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűríteni rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást
Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap
fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótláshoz célszerű az ételek dúsítása sovány
tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, vagy néhány csepp étolajjal. 3
A napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést
válassza.
Javasolt élelmiszerek:
fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kifli
kefir, joghurt, zsírszegény sajtok, félzsíros tehéntúró- egyéni toleranciától függően ételek
készítéséhez felhasználható
esetleg lágy tojás
sovány baromfi, sertés marha, halhús főzve, párolva (vagdaltnak, húsgombócnak, felfújtnak),
zsírszegény sütési technikával elkészítve (alufóliában, teflonban) párizsi, krinolin szafaládé, virsli, Zala
felvágott, pulyka java, pulykafelvágott, sonka szalámi, gépsonka, fitnesz sonka, csemege karaj.a
legtöbb főzelékféle ajánlható (sütőtök, egyéb tökfélék, fehérrépa, sárgarépa, pasternák, fejes saláta,
paradicsom,) főzve, párolva, gőzölve, főzeléknek (diétás rántással, lisztszórással, habarással sűrítve)
miden gyümölcs, ami nem okoz panaszt
növényi eredetű olajok
szűrt gyümölcs-, zöldséglevek, tea, szénsav mentes ásványvíz, turmixitalok
Ritkábban javasolt élelmiszerek:
paraj, sóska: mert oxalát savat tartalmaz (ami akár vesekövet is okozhat)
Nem javasolt élelmiszerek:
barna kenyér, rozskenyér, korpás, magvas pékáruk, zsíros, kelt és hajtogatott tésztákból készült
sütemények, zsíros tejtermékek: tejszín, zsíros füstölt sajtok, zsíros tehéntúró
magyaros rántotta, tükörtojás
bő zsírban sült húsok, pörköltek, füstölt, pácolt húsok, zsíros húsrészek (oldalas, füstölt tarja)
zsírosabb fűszeres készítmények, szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos
halkonzervek
száraz hüvelyesek, káposztafélék, vöröshagyma, fokhagyma, apró magvas gyümölcsök (kivi, málna,
eper), olajos magvak, éretlen gyümölcsök, állati eredetű zsírok, majonéz, erős fekete kávé, szénsavas
üdítők, alkoholtartalmú italok


I. Szakasz
Az első szakasz a nagyon aktív gyulladás időszaka, itt az un. „0” diétát alkalmazzuk. A beteg
semmilyen ételt nem kap, csak folyadékot ihat, teát, ásványvizet. Az orvos előírhat tápszer
fogyasztást (ebből többféle is létezik), infúziós kezeléseket.
A beteg állapota ebben a súlyos, aktív szakaszban kórházi kezelést igényel, orvosi felügyelet
szükséges.
II. Szakasz
Már egy fokkal jobban érzi magát a beteg.
- Háztartási keksz
- Sütőben, héjában, zsiradék nélkül sült krumpli. Sütés után lehúzzuk a krumpli héját, ezt
nem esszük meg.
- A folyadékpótlás nagyon fontos, mivel az aktív hasmenés miatt rengeteg vizet veszít a
szervezet
o Szénsavmentes ásványvíz
o Gyümölcslét ebben a szakaszban még NEM SZABAD fogyasztani 4
o Gyógytea
Kamilla
Köménymagos tea
Enyhe fekete tea
III. Szakasz
Tovább építkezünk:
- Rizsnyák leves: teljesen szétfőzzük a rizst /zabot; olyan lesz, mint az enyv, és egy nagyon
pici sóval, szárított zöldséggel ízesítjük (Natura boltokban kapható).
Lehetőség szerint NE HASZNÁLJUNK Vegetát/Delikátot.
- Zabnyák leves
- Főtt krumpli
- Főtt sárgarépa vízbe megfőzzük, egy picit sózzuk
- Főtt rizs
- Főtt dara
- Vizes krumplipüré: a krumpli főzőlevével összetörjük (Margarin TILOS!!!!)
- Bébi ételek
- Desszert
o Reszelt alma
o Alma/birsalma, barack, cseresznye kompót
o A birsalma különösen nagyon jó
o Sütőtök
o Banán (egyéni tolerancia kérdése)
- Alma/birsalma mártás
o Pici fahéjjal, szegfűszeggel lehet ízesíteni; a főzőlevét kivenni és ebben elkeverni
a lisztet. Vigyázni kell, csak nagyon picit, nagyon enyhén szabad ízesíteni!
o 1 csepp citrom leve, hogy ne barnuljon be az alma, de csak óvatosan, mert a sok
C-vitaminis, és az oxalát sav is vesekövet okozhat! (Melyik ujjam harapjam meg?
Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt.)
- Köret a gyümölcsmártás mellé: dara: teflonban szárazon megpirítjuk a darát, kigőzöljük,
felengedjük annyi vízzel, hogy felpuhuljon
- Ha valaki tolerálja, kevés lekvárt is lehet enni a dara mellé
- Diétás vagy száraz rántás: teflonban szárazon megpirítjuk a lisztet; vagy a főzelék levével,
vagy egy kevés vízzel felengedjük (pirospaprika TILOS!!!!); zsiradék nélkül
- Krumplifőzelék szárazrántással; kefirrel vagy joghurttal habarva
- Sárgarépa főzelék szárazrántással; kefirrel vagy joghurttal habarva
- Zsemlemártás: világosra pirítjuk a zsemlét, zöldség levével leöntjük és szárított zöldséggel
ízesítjük (Vegan fűszerek)
- Világosra pirított kenyér
- Kétszersült
- Pászka
- Friss, meleg kenyér TILOS!!!!!
- Kókuszzsír / Rama margarin (mindkettő MCT zsiradékot tartalmaz; Közepes hosszúságú
zsírsavak) a későbbi szakaszban alkalmazható, ha tolerálja a beteg
Amikor tovább javul a beteg állapota, lehet bővíteni a kínálatot. 5
IV. Szakasz
- Sovány főtt húsok
o Csirkemell
o Pulykamell
o Borjú
o Tonhal
o Házinyúl comb
- Nemcsak főve; sütőben zsír nélkül; sütőzacskóban sütve, továbbra is kevés fűszerrel
- Tökfőzelék szárazrántással; vízzel v. kefirrel vagy joghurttal habarva
- A kefir, joghurt azért jó, mert elkezdődik a laktáz (tejcukor) lebontása
- Saláta főzelék: ugyanúgy készül, mint a kelkáposzta főzelék: a salátát összevágjuk, pici
krumplit teszünk hozzá, feltesszük vízzel és tejes habarással habarjuk
- Zsenge zöldborsó, zöldbab főzelék; DE szükség esetén paszírozni kell vagy ki kell köpni a
héját
- Az ételeket főtt krumplival is lehet sűríteni (mint a pici babáknak); vagy a lepaszírozott
főzelékkel
- Sovány túró, natúr kefir, natúr joghurt; ami élőflórás, nagyon jó a bélflórának, napi 1
fogyasztása javasolt (az egészséges embereknek is)
- Sovány sajt (ami kevésbé zsíros)
o Tolnai sovány sajt
o Köményes sajt
o Sovány Trapista
o Medve light
o Göcseji sovány sajt
- Laktózmentes tej
- Nyers gyümölcsök, 100%-os, hozzáadott cukor- és adalék nélküli gyümölcslevek (az
egyéni tűrőképesség függvényében)
V. Szakasz
Nyugalmi időszakban szinte bármi fogyasztható, amit az egyén tűrőképessége megbír, de a
hangsúly a mennyiségen van. Piciket kell enni, napi 5-6 alakalommal kevés mennyiséget.
Nyersanyagok megítélése nyugalmi periódusban:

Húsok, húskészítmények:
Ajánlott: sovány húsok (fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány), sovány
felvágottak (gépsonka, szalámi, pulyka- és baromfi virsli).
Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok (kacsa, liba), zsíros, fűszeres felvágottak (olasz, vadász,
fokhagymás), szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj.
Tej, tejtermékek:
Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve
aprómagvasak), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), sovány túró.
Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel
érlelt sajtok.
Zöldség- és főzelékfélék:
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkini,
sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva) , cékla.
Egyéni tűrőképesség alapján: paradicsom, paprika, uborka, sóska, paraj
Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, gomba, kukorica, szárazbab, lencse,
sárgaborsó, szója. 6
Gyümölcsök:
Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok
nélkül).
Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres; de ezek kifacsart
leve IGEN), körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak
(dió, mandula, mogyoró stb.)
Gabonaipari és édesipari termékek:
Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa,
4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták,
palacsinták.
Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és
péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó.
Tojás:
Ajánlott: heti 3-5 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás,
tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez.
Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta.
Italok:
Ajánlott: tea, víz, világos tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs-és zöldségprés-nedvek,
koffeinmentes kávé, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixok
Fűszerek:
Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg,
babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors,
kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikom
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors)
fokhagyma, vöröshagyma.
Zsiradékok:
Ajánlott: Kókuszzsír / Rama margarin (mindkettő MCT zsiradékot tartalmaz), oliva olaj
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípőstejszínes
vajkrémek.

Reggeli Vacsora
Hétfő Margarin, sonkás felvágott Zsírmentes zöldségleves Aprópecsenye Vizes burgonyapüré Befőtt Margarin, Tolnai sovány sajt
Kedd Margarin, mozaik Zsírmentes zöldségleves Párolt szelet Petr. Burgonya Befőtt Margarin, csirke java
Szerda Margarin, sült burgonya Zsírmentes leves Párolt hal Petr. Rizs Befőtt Margarin, ordasajt
Csütörtök Pulyka java, Margarin Zsírmentes leves Sült hús Párolt sárgarépa Befőtt Delikatesz, Margarin
Péntek Párizsi, Margarin Reszelttészta leves Pulyka pecsenye Párolt rizs Befőtt Margarin, száraz túró
Szombat Tea, sonkás felvágott Zsírmentes leves Sertés sült Petr. Burgonya Befőtt Köménymagos sajt, Margarin
Vasárnap Margarin, sült burgonya Tavaszi leves Pulyka sült Vegyes köret Befőtt Margarin, Göcseji sovány sajt
Reggeli Vacsora
Hétfő Margarin, sovány trapista sajt Köménymagosleves rizs b-el Aprópecsenye Babérlev. Burgonyafőzelék Befőtt Margarin, sonka, zöldség
Kedd Margarin, sült burgonya Zsírmentes leves Rizses hús Befőtt Margarin, párizsi
Szerda Köményes sajt, Margarin Zsírmentes leves Sült csirkecomb Petr. Burgonya Befőtt Margarin, csirkemell csemege
Csütörtök Margarin, Krinolin Zsírmentes leves Sertés sült Vegyes köret Befőtt Margarin, pulyka csemege
Péntek Párizsi, Margarin Zsírmentes leves Pulyka pecsenye Zsemlemártás Befőtt Margarin, száraz túró
Szombat Margarin, sonka Zsírmentes leves Aprópecsenye Vizes burgonyapüré Befőtt Virsli (mustár nélkül!)
Vasárnap Margarin, sült burgonya Tavaszi leves Sült csirkecomb Pár. Rizs, ang, sárgarépa Befőtt Margarin, köményes sajt
Ebéd
Receptek
Diétás vagy száraz rántás: teflonban szárazon megpirítjuk a lisztet; vagy a főzelék levével, vagy
egy kevés vízzel felengedjük (pirospaprika TILOS!!!!); zsiradék nélkül
Alma/birsalma mártás: Pici fahéjjal, szegfűszeggel lehet ízesíteni; a főzőlevét kivenni és ebben
elkeverni a lisztet.
Köret a gyümölcsmártás mellé: dara: teflonban szárazon megpirítjuk a darát, kigőzöljük,
felengedjük annyi vízzel, hogy felpuhuljon
Saláta főzelék: ugyanúgy készül, mint a kelkáposzta főzelék: a salátát összevágjuk, pici krumplit
teszünk hozzá, feltesszük vízzel és tejes habarással habarjuk
Krumplifőzelék szárazrántással; kefirrel vagy joghurttal habarva (és NEM TEJFÖLLEL!!!!)
Sárgarépa főzelék szárazrántással; kefirrel vagy joghurttal habarva (és NEM TEJFÖLLEL!!!!)
Zsemlemártás: világosra pirítjuk a zsemlét, zöldség levével leöntjük és szárított zöldséggel
ízesítjük (Vegan fűszerek)
Sűrű zöldségleves (2 adag)
1 ek. oliva olaj / Rama margarin / kókuszzsír
230 g zöldség mix (sárgarépa, fehérrépa, krumpli, cukorborsó, …)
1,5 dl víz
Szárított zöldségek

Petrezselyem zöld
Kb 3 percig pirítjuk a zöldségeket, rászórjuk a szárított zöldségeket és a sót. Hozzáadjuk a vizet,
majd lefedjük kb 15 percre, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután tetszés szerint
leturmixoljuk a teljes levest, vagy egy részét. Szükség esetén krumplival sűrítjük. Tetejét apróra
vágott petrezselyemmel díszítjük. 8
Banánturmix (2 adag)
2 dl (1 doboz) banánízű joghurt, 2 dl ásványvíz, 1 banán
A hozzávalókat habosra turmixoljuk.
Hideg almaleves (2 adag)
2 dl (1 doboz) natúr joghurt, 2 közepes alma, 20 g vaníliás pudingpor, 40 g cukor, citromhéj,
fahéj, szegfűszeg
A meghámozott almát kockára vágjuk, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citrommal ízesítve hideg
vízzel feltesszük főni. Amikor majdnem puha az alma, a pudingporral besűrítjük. A tűzről levéve a
sűrű levest joghurttal felhígítjuk.
Burgonyafőzelék párolt csirkemellel (2 adag)
3 dl (1,5 doboz) natúr joghurt, 400 g burgonya, 40 g liszt, só, babérlevél, ¼ kg csirkemell, 20 ml
olaj, só, majoránna
A megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát sóval és babérlevéllel ízesített vízben
puhára főzzük. A liszttel és joghurttal behabarjuk, összeforraljuk. A csirkemellet befűszerezzük
sóval és majorannával, kevés olajat és vizet hozzáadva puhára pároljuk.
Joghurtos müzli (2 adag)
2 dl (1 doboz) natúr joghurt, 2 dl (1 doboz) őszibarackos joghurt, kb. 40 g zabpehely
Csomómentesre keverjük a joghurtokat, ráöntjük a gabonapehelyre és állni hagyjuk kb. 10 percig,
hogy kellemesen megpuhuljon a pehely. Esetleg előző nap is elkészíthetjük a müzlit, ha hűtőben
állni hagyjuk 1 éjszakát, még puhább lesz.
Túróval töltött palacsinta (2 adag)
Palacsinta tészta: 1,5 dl natúr joghurt, 1 dl szénsavas ásványvíz, 2 db tojás, 50 g (kb. 4 púpozott
evőkanál) liszt, só, olaj a sütéshez
Elkészítés: a palacsinta tésztához valókat összekeverjük, majd kisütjük
Töltelék: 100 g túró, ízlés szerint vaníliás cukor, ízlés szerint kristálycukor, 1 dl joghurt, 1 db tojás
sárgája, 1 evőkanál citrom kifacsart leve, mazsola
Elkészítés: 2 evőkanál joghurtot és a túrót összekeverjük, majd hozzákeverjük a többi adalékot. A
palacsintákat megtöltjük és meglocsoljuk a maradék joghurttal.
Egyéb trükkök
Húsok és húskészítmények (sovány húsok: csirke, pulyka; és hal)
A raguk készítésénél a tejszínt ki lehet váltani joghurttal
Savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt)
A megmosott, megtisztított gyümölcsöket kefirrel, natúr joghurttal is lehet fogyasztani.
Zöldség- és főzelékfélék (burgonya, sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, tök, padlizsán, cukkini,
sütőtök, patisszon; paszírozva zöldbab és zöldborsó)
A főzelékek készítésénél a tejfölt és tejszínt ki lehet váltani kefirrel, kefirrel, natúr joghurttal.